Над 100 000 са без ток след буря в Калифорния, повече от 20 души са загинали

Близо 50 000 души са предупредени да се евакуират

22.03.2023 | 20:01 Редактор: Петя Кръстева
Над 100 000 са без ток след буря в Калифорния, повече от 20 души са загинали

Поредната зимна буря предизвика смъртта на над 20 калифорнийци, а десетки хиляди останаха без електричество и получиха заповед да се евакуират. Бурята връхлетя със силен вятър и обилни количества дъжд и сняг, има заплаха от нови наводнения в щата, предаде Ройтерс. Възможно е количествата на валежите на някои места в Южна и Централна Калифорния да достигнат до 3 см през днешния ден. Регионът пострада от поредица бури, започнали още в края на декември.

За обширна зона, простираща се от границата с Мексико до Лос Анджелис, и Залива на Сан Франциско, са издадени предупреждения за опасно силен вятър с пориви, които на места може да достигнат до 97 км/ч.

Водните басейни в голяма част от Калифорния, включително в някои райони на съседните щати Аризона и Невада, са под наблюдение заради опасност от наводнения заради неспирните валежи от дъжд и заради снеготопенето, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ.

Над 14 000 души в Калифорния получиха заповед да потърсят места с по-висока надморска височина заради опасност от придошли води, а общо 47 000 души са предупредени да се евакуират, каза говорител на властите, предаде БТА.

Тази сутрин над 100 000 стопански и битови потребители в централната част на щата останаха без електричество, след като буреносният вятър повали електропроводи и дървета, показват данни от сайта за аварии в електропреносната мрежа PowerOutage.us.

Новата буря е 12-ата подред с подобна сила от декември, връхлетяла Западното крайбрежие на САЩ. Тежката зима в Калифорния тази година нанесе имуществени щети и създаде проблеми за хиляди жители. 

Снимка: БГНЕС