Българите с апартаменти в Дубай - цените са сравними с ново строителство в София

Половината нашенци купуват жилища с цел печалба от наем или препродажба, другите - да си имат жилище в ОАЕ

22.03.2023 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Сигнал от Обединените арабски емирства е причина за започналата проверка на Националната агенция по приходите за българи с имоти в Дубай. Общо 21 сънародници са вече проверени.

Причината е постъпил сигнал от арабското емирство към България.

"23-ма проверяваме, при 21 са приключили проверките. Имаме 131 хиляди събираемост данък върху проверките, но тепърва предстоят още проверки на българи с имоти в Дубай", обясни изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

Ще се проверява има ли несъответствие спрямо декларираните доходи и направените покупки, след това ще бъде направена и ревизия на притежателите на имоти.

"Няма да има чадъри над този българин или онзи българин. Всички ще бъдат проверени, няма да има чадър дали са магистрати или политици", добави Михайлов.

Над 500 българи притежават имоти в Дубай, сочи статистиката до декември 2022 г. Може да се закупи жилище, без да са необходими виза за постоянно пребиваване, а и не се заплащат и данък сграда или печалба. 

Компанията на Никола Стоянов предлага имоти в Дубай от повече от година. 

"Най-ниските цени в Дубай могат да се сравняват с цените на новото строителство в София. Така за 200 хил. евро може да се купи достоен имот с една спалня или двустаен", заяви Никола Стоянов.

Някои са се установили да живеят в жилищата си, други ходят само за няколко месеца през зимата, а трети ги oтдават под наем.

"Много наши клиенти купуват имоти в Дубай с цел препродажба или флипване на имоти, купуваш на зелено и след година го продаваш с 40% отгоре. Половината купуват за инвестиция с цел генериране на доходи от наеми или препродажби, а другата половина купуват за себе си с цел пребиваване през студените зимни месеци", добави Стоянов.

Последно НАП е проверявала 23-ма българи с имоти в Дубай през лятото на 2022 г. В същото време от НАП отчетоха рекордни приходи, до март тази година са събрани 720 милиона лева.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.