Ливанци опитаха на щурмуват правителствения дворец, посрещнаха ги със сълзотворен газ

"Ливанската икономика се руши пред очите ни, растат бедността и безработицата", твърди профсъюзен лидер

22.03.2023 | 17:41 Редактор: Петя Кръстева
Ливанци опитаха на щурмуват правителствения дворец, посрещнаха ги със сълзотворен газ

В центъра на Бейрут се проведе масова протестна акция срещу влошаването на социалното положение на работещите. Участниците в нея се опитаха да превземат правителствения дворец Серай, съобщават медиите. Пътят им е бил препречен от полицейски сили, които са използвали гранати със сълзотворен газ срещу демонстрантите. Сред протестиращите има пострадали.

"Хиляди хора дойдоха на площада в отговор на призива на профсъюзите. Ливанците са възмутени от небивалия ръст на цените заради срива на националната валута”, разказа един от участниците в акцията – Хюсеин Хамуд. Той смята, че правителството не прави нищо да поправи ситуацията, затова народът излезе на улицата да защити правата си”.

Ръководителят на профсъюза на ливанските учители Мохамед Касем подчерта, че протестиращите настояват властите да проведат спешна индексация на работните заплати и на пенсиите за прослужено време. "Това е законно и логично искане в условията, когато над 70% от населението едва свързва двата края”, отбеляза той.

"Ливанската икономика се руши пред очите ни, растат бедността и безработицата, а страната е заплашена от хаос”, твърди профсъюзният лидер, предаде БГНЕС.

През 2022 г. Ливан е на второ място в света по равнище на инфлация - 162,4 %, a първенец е Зимбабве (280,4 %). По данни на Световната банка социално-икономическата криза в Ливан е най-опустошителната в света от средата на XIX век насам. Спадът на БВП е през 2020 г. е 20,3%, през 2021 г. - 10,5%, и 5,4% през 2022 г.

Снимка: БГНЕС