Османи: Сърбия не спазва споразумението от Охрид, надявам се да има наказание

Президентът на Косово каза, че сръбската страна не зачита никакво споразумение

22.03.2023 | 15:53 Редактор: Михаела Димитрова
Османи: Сърбия не спазва споразумението от Охрид, надявам се да има наказание

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че Косово няма да се откаже от основното споразумение и че Сърбия трябва да спазва всичко, договорено в Охрид, съобщава Ekonomia Online.

Според Османи сръбската страна не зачита никакво споразумение, произтичащо от диалога.

"Дори след 24 часа от срещата в Охрид Сърбия не спази споразумението, както беше през февруари, което доказва, че диалогът няма политическа или правна стойност за нея. Текстът на основното споразумение остава същият и не се променя, така че член 4 от това споразумение, който задължава Сърбия да не се противопоставя на членството на Република Косово в никоя организация, остава в сила", каза още Османи.

"Във вторник сръбският президент Вучич обяви, че Охридското споразумение е "правно обвързващо". Той обаче подчерта, че няма да позволи членството на Косово в ООН, което явно противоречи на член 4 от споразумението", добави Османи, цитирана от "Труд".

"Трябва да се обърне внимание и да се заяви ясно, че Борел не може да се съгласи от името на Вучич, когато Вучич излезе и заяви открито, че не е съгласен с поне половината от членовете на това споразумение. Много се надявам, че ще има наказание за Сърбия", заяви Османи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR