"Вампирска" жажда за вода: Консумацията ѝ ще се превърне в проблем

Най-малко 2 млрд. души използват замърсени източници

22.03.2023 | 14:58 Редактор: Вяра Димова

Непосредствено преди началото на тридневната си конференция за водните ресурси ООН се обяви срещу извънредната консумация на водата, която организацията сравни с "вампирска". Според доклад, подготвен от ООН преди конференцията, водата е жизненоважна за човечеството, но е застрашена от свръхконсумация, предаде "Франс прес".

Светът "сляпо върви по опасен път", тъй като "неустойчивото използване на водата, замърсяването и неконтролираното глобално затоплян източват жизнената сила на човечеството", пише генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в предговора към доклада.

Консумацията на вода в света се е увеличила с почти един процент за последните 40 години. Очаква се нарастването да продължи със същите темпове до 2050 година. Недостигът на вода ще се превърне в проблем и на местата, където ресурсите са на нормално ниво в момента. Като причини за това са изтъкнати увеличението на населението, социо-икономическото развитие и промяната в начина на консумация.

Проблем има и с качеството на наличната вода, пише ООН в доклада си. В развиващите се страни обикновено това е свързано със замърсяването на съществуващите водоизточници поради недостатъчно ефективни или несъществуващи санитарни системи. От друга страна - в индустриалните държави подпочвените води се замърсяват от земеделието.

26 на сто от населението на света няма достъп до чиста питейна вода. "Най-малко 2 милиарда души използват източник на питейна вода, замърсен с фекалии, което ги излага на риск от заразяване с холера, дизентерия, коремен тиф и полиомиелит", се казва в доклада. Този висок брой дори не отчита замърсяването с фармацевтични продукти, химикали, пестициди, микропластмаси и наноматериали, уточнява "Франс прес".

Близо 10% от населението живее в държава, където достъпът до вода е ограничен. До 3,5 милиона живеят в подобна ситуация поне по един месец годишно. Експерти коментират, че докладът подчертава и, че светът все още е много далеч от целта на ООН всеки да има достъп до питейна вода до 2030 година.

Сладководните екосистеми, които освен вода осигуряват и жизненоважни икономически ресурси и помагат в борбата с глобалното затопляне, са "сред най-застрашените в света", предупреждава докладът, цитиран от DW.

"Трябва да действаме сега, защото несигурността на водата подкопава продоволствената сигурност, здравната сигурност, енергийната сигурност, градското развитие и обществените въпроси. Сега или никога, както казваме ние - възможност, която се случва веднъж на поколение", казва пред "Франс прес" Хенк Овинк, специален пратеник на Нидерландия по въпросите на водите. 

Снимка: БГНЕС