Огромна финансова помощ за Украйна, МВФ отпуска $15,6 млрд. на страната

Голяма част от капиталовите запаси са унищожени, равнището на бедност се е повишило

22.03.2023 | 07:21 Редактор: Вяра Димова
Огромна финансова помощ за Украйна, МВФ отпуска $15,6 млрд. на страната

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е постигнал споразумение на ниво персонал с Украйна за финансиране на стойност 15,6 млрд. долара. Очаква се първият заем на организацията за страната във война да бъде одобрен през следващите седмици, предаде Би Би Си.

Това ще бъде и един от най-големите финансови пакети, които Украйна е получавала след нахлуването на Русия на територията ѝ. Наскоро МВФ промени правило, което позволява отпускането на заеми на държави, изправени пред "изключително висока несигурност".

"Нахлуването на Русия в Украйна продължава да оказва опустошително въздействие върху икономиката: активността се е свила с 30% през 2022 г., голяма част от капиталовите запаси са унищожени, а равнището на бедност се е повишило", заяви официалният представител на МВФ Гавин Грей.

Той каза също, че споразумението ще "мобилизира широкомащабно преференциално финансиране" за Украйна от международни донори и партньори. МВФ очаква украинската икономика да отбележи леко свиване или растеж през тази година.

Украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че траншовете от МВФ ще помогнат на страната "да финансира всички критични разходи и да осигури макроикономическа стабилност, както и да засили взаимодействието ни с други международни партньори".

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която направи изненадващо посещение в Украйна миналия месец, заяви "амбициозната програма на МВФ с подходящи условия е от решаващо значение за подкрепа на усилията на Украйна за реформи", пише БГНЕС.

САЩ са най-големият акционер в МВФ и най-големият донор на Украйна по отношение на изразходваните средства. По-рано тази година президентът Джо Байдън обяви още близо половин милиард долара американска военна помощ за Украйна. Това е в допълнение към 112-те милиарда долара, похарчени от Конгреса само през 2022 г.

Снимка: БГНЕС