Китай стана най-важният икономически партньор на Русия. Ще уреди ли края на войната?

Руският президент обвини западните сили, че се бият "до последния украинец"

21.03.2023 | 20:27 Редактор: Петя Кръстева

Руският президент Владимир Путин приветства разрастващите се търговски, енергийни и политически връзки на Русия с Китай на среща с китайския президент Си Цзинпин в Кремъл, предаде Ройтерс.

Двамата лидери подписаха редица документи за "стратегическо сътрудничество" след разговорите, определени от Путин като "успешни и конструктивни" и показали, че в момента Китай явно е най-важният икономически партньор на Русия.

"Убеден съм, че нашето многоаспектно сътрудничество ще продължи да се развива за доброто на народите на нашите страни", каза руският президент в излъчено по телевизията изявление.

Путин и Си подчертаха, че "отговорният диалог" е най-добрият начин за устойчиво уреждане на украинската криза, съобщиха китайските държавни медии. Според тях Москва е потвърдила ангажимента си за възобновяване на мирните преговори възможно най-скоро. Китай и Русия са изтъкнали, че за да бъде уредена украинската криза, трябва да бъдат уважавани "легитимните тревоги относно сигурността" на всички страни и да се избягва конфронтацията между лагери.

Путин подчерта след срещата със Си, че китайските предложения могат да послужат за основа на мирно уреждане в Украйна, но че Западът и Киев още не са готови за това. Руският президент обвини западните сили, че се бият "до последния украинец", пише БТА.

Китайският лидер определи разговорите като "открити и приятелски". Той повтори, че Пекин поддържа "неутрална позиция" във връзка с Украйна и призова за диалог.

Русия и Китай посочиха в съвместно изявление, че близкото партньорство между тях не представлява "военно-политически съюз".

"Страните отбелязват, че отношенията между Русия и Китай, макар да не представляват военно-политически съюз като тези, създадени през Студената война, надхвърлят този вид междудържавно сътрудничество", заявиха те.

Според изявлението тези отношения "не представляват блок, нямат конфронтационен характер и не са насочени срещу трети страни".

Путин каза, че Москва и Пекин имат сходни позиции по повечето международни въпроси, предаде ТАСС. Си пък обобщи, че във връзка с украинската криза - Китай се ръководи от принципите на Устава на ООН и поддържа безпристрастна позиция.