Столтенберг: Има признаци, че Русия иска смъртоносни оръжия от Китай, удвояваме войските

Генералният секретар на НАТО заяви, че руският президент е сгрешил, като е решил да атакува Украйна

21.03.2023 | 16:45 Редактор: Михаела Димитрова
Столтенберг: Има признаци, че Русия иска смъртоносни оръжия от Китай, удвояваме войските

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руският президент Владимир Путин е сгрешил, когато е решил да атакува Украйна, като нарече последната година "ключова за глобалната сигурност".

"Путин искаше по-малко НАТО, но получи повече НАТО", каза Столтенберг по време на представянето на годишния доклад на Алианса, предаде Ройтерс. Той отбеляза, че границата на Алианса с Русия ще се удвои, когато Финландия и Швеция се присъединят към НАТО.

Столтенберг добави, че НАТО "е видял признаци", че Русия е поискала доставки на смъртоносни оръжия от Китай, като същевременно отбеляза, че Пекин оспорва "интересите, сигурността и ценностите" на Алианса.

Той предупреди Китай да не доставя смъртоносни оръжия на Русия, докато Си Цзинпин и Владимир Путин се срещнаха в Москва за преговори.

"Не сме видели никакви доказателства, че Китай доставя смъртоносни оръжия на Русия, но видяхме някои признаци, че това е било искане от Русия и че това е въпрос, който се разглежда в Пекин от китайските власти“, каза Столтенберг репортери в Брюксел.

"Китай не трябва да предоставя смъртоносна помощ на Русия, това би означавало да подкрепя незаконна война", добави той, цитиран от БНР.

Според Столтенберг седем от 30-те съюзници са изпълнили целта на НАТО за военни разходи през 2022 г., което обаче е една страна по-малко, отколкото през 2021 г. - точно преди инвазията на Русия в Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Поредната кукла си прочете написания сценарий... Сигнализирай за неуместен коментар