Унгария отрече да е блокирала заповедта за арест на Путин

Страната определи информацията като фалшива новина

21.03.2023 | 15:33 Редактор: Петя Кръстева
Унгария отрече да е блокирала заповедта за арест на Путин

Унгария излезе с отделно изявление след информацията, че външният министър Петер Сиярто е блокирал общо изявление на ЕС относно заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд.

В Twitter държавният секретар по международните комуникации и отношения в кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан - Золтан Ковач, нарече съобщението "фалшива новина".

"Относно фалшивите новини, че Унгария е "наложила вето" на позицията на ЕС по отношение на заповедта на Международния наказателен съд за ареста на Владимир Путин: Унгария призна решението на МНС и не желае да го коментира по никакъв начин. Въпреки това, ако върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел или всяка държава членка иска да направи изявление, Унгария няма да възрази", пише Ковач.

Вчера унгарското издание Index, позовавайки се на източник от правителството, съобщи, че външният министър Петер Сиярто е блокирал изявление на ЕС относно заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд, пише "Труд".

Index отбелязва, че Сиярто не е наложил вето на съвместното изявление, но "се е противопоставил на резолюция, която главният дипломат на ЕС Жозеп Борел възнамеряваше да издаде от името на всички държави членки на ЕС".

Снимка: БГНЕС