Захарова: Западните режими се разпениха, изпитват гняв и ревност

Белият дом нарече отношенията между Русия и Китай "брак по сметка"

21.03.2023 | 15:14 Редактор: Петя Кръстева
Захарова: Западните режими се разпениха, изпитват гняв и ревност

"Западните режими се разпениха, изпитаха завист, гняв и ревност, слушайки встъпителните думи на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин на преговорите в Москва",  заяви говорителят на външното министерство на Руската Федерация Мария Захарова в своя канал в Telegram.

В същото време тя обърна внимание на факта, че Западът не забеляза главното: "И двамата лидери говорят за многогодишното творческо (а не разрушително) развитие на двустранните отношения". Захарова посочи, че това творчество "е не само в интерес на двете страни, а в интерес на целия свят".

В тази връзка дипломатът припомни последните примери за синофобия в западните страни. Германия например забрани на своите компании да взаимодействат с новите разработки на китайския телеком, Нидерландия наложи забрана за сътрудничество с Пекин за микрочипове, а САЩ не могат да простят на Пекин популярността на китайските програми.

Захарова посочи като пример и пандемията от коронавирус, когато Русия и Китай са преминали всяка през собствените си изпитания, но са се подкрепяли взаимно в този труден период, за разлика от "западните режими", които са се занимавали с недопускането на руската ваксина на световния пазар и са обвинявали Китай в предполагаемо разпространение на коронавируса, пише "Фокус".

Официалният представител на руското външно министерство отбеляза, че някога красивата западна "градина" напълно изсъхва без руски торове, но "джунглата“ е пълна със сила, ресурсно и суровинно богатство, както и с креативност и отговорност. Така тя направи препратка към прословутото изказване на ръководителя на европейската външна политика Жозеп Борел за "градината" Европа и "джунглата", която иска да пробие.

По-рано Белият дом нарече отношенията между Русия и Китай "брак по сметка", обяснявайки сближаването между Москва и Пекин като желание да предизвикат САЩ.

Снимка: БГНЕС