Украйна: В Крим унищожихме руски железопътен товар с ракети "Калибър"

Били предназначени за изстрелване от наземни кораби на руския Черноморски флот

21.03.2023 | 10:08 Редактор: Елеонора Танева
Украйна: В Крим унищожихме руски железопътен товар с ракети

Украйна е атакувала руски ракетен транспорт на железопътни релси в Северен Крим. Били са унищожени ракети от типа "Калибър", съобщи украинското военно разузнаване и посочи, че това действие е продължение на "демилитаризацията на Русия".

"Експлозия в град Джанкой в северната част на временно окупирания Крим унищожи руски крилати ракети "Калибър" при превозването им с железопътен транспорт", написа в социалните мрежи Главното управление на разузнаването към украинското министерство на отбраната.

Киев допълва, че ракетите, предназначени за изстрелване от наземни кораби на руския Черноморски флот, са имали оперативен обсег от повече от 2500 километра на сушата и 375 километра в морето.

Руската страна не потвърди тези изявления. Сергей Аксьонов, назначеният от Русия ръководител на кримската администрация, заяви, че са били свалени украински безпилотни самолети. Имало е експлозии.

"Целта на всички свалени над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения. Същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели", написа в Telegram неговият съветник Олег Крючков. 

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС