Предизборна агитация? Ердоган обеща построяването на цял град

Строителен инженер: Не бива да се строи, докато в пострадалите региони има опасност от още затихващи трусове

21.03.2023 | 09:54 Редактор: Вяра Димова
Предизборна агитация? Ердоган обеща построяването на цял град

Палатките, където са подслонени жертвите от земетресението в провинция Хатай, са затънали във вода. В Шанлъурфа и Адъяман водната маса помита всичко по пътя си из градските улици. Природните стихии отново убиват хора. Месец и половина след унищожителното земетресение Турция бе сполетяна и от наводнения. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обещава, че властта ще положи грижи за всеки един от пострадалите от природната катастрофа. По думите му вече е започнало изграждането на над 20 000 нови жилища за хората от земетръсната зона, загубили покрива над главата си. А през идните месеци бройката щяла да нарасне десеторно: става дума за нови жилищни сгради, подсигурени срещу земетресения.

Президентът си е поставил амбициозна цел: "За една година в ново жилище трябва да влязат всички, които имат право на това".

Танер Юзгеч не вярва на това обещание. Той е председател на Камарата на строителните инженери и в интервю пред АРД в Истанбул предупреждава, че не бива да се строят набързо скроени нови градове.

"Обикновено само планирането трае около една година. Ако наистина бъдат построени над 400 000 нови жилища за една година, това означава, че се строят съвсем нови градове", казва той." Юзгеч предупреждава, че градът не се състои само от жилищни сгради. 

Според Ердоган около жилищните сгради щели да възникнат нови обитаеми пространства с цялата необходима инфраструктура: училища, болници, магазини, храмове и паркове. Строителният инженер Юзгеч обаче си остава скептичен. Да не говорим, че според него все още не бива да се строи, докато в пострадалите региони има опасност от още затихващи трусове.

Най-важни все пак са логистичните съображения. "Излиза, че всички строителни фирми в Турция трябва да работят единствено и само в тези региони. Но това нито е практично, нито пък технически е възможно. Подобни обещания приличат по-скоро на предизборна агитация", казва Юзгеч пред АРД. А тя се вписва добре на фона на предстоящите изборите през май, пише DW.

Но задачата, която си е поставил президентът, изглежда изключително сложна - не само от организационна гледна точка. Пострадалите региони обхващат стотици километри във всичките си посоки. Необходимото финансиране е огромно предизвикателство за Турция. 

Снимка: БГНЕС