Борел: Прищина се задължава незабавно да създаде Съюз на сръбските общини

Според него постигнатото споразумение в Охрид "е основата за нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово"

21.03.2023 | 09:42 Редактор: Вяра Димова
Борел: Прищина се задължава незабавно да създаде Съюз на сръбските общини

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза в Брюксел, че в анекса към споразумението за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово ясно е записано, че Прищина се задължава незабавно да създаде Съюз на сръбските общини.

Споразумение още от 2013 г. предвижда създаването на Съюз на сръбските общини в Косово, там където сърбите са мнозинство, като целта е да бъдат защитени техните интереси и права.

В Прищина обаче има опасения, че подобен съюз, ако получи прекалено много правомощия, може да подкопае политическата стабилност и да осуети държавната политика на Косово. Белград не признава независимостта на някогашната си област, обявена от Прищина през 2008 година.

Борел, който участва в разговорите в Охрид този уикенд между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, обяви след дванадесетчасовите дискусии, че двете страни са се договорили по анекса за прилагане на споразумението за нормализиране на отношенията Белград-Прищина, постигнато на 27 февруари в Брюксел. Документ обаче не е подписан, съобщи БТА.

След срещата на ръководителите на дипломациите на ЕС в Брюксел Борел каза снощи, че е информирал министрите за постигнатото в Охрид споразумение, което според него "е основата за нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово".

По думите му споразумението "дава възможност вече да не сме в кризисна атмосфера, а да преминем към прилагане на договора, приет на 27 февруари".

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Някой си
преди 1 година
Диктаторът- комунист Слободан Милошевич изпрати армията и паравоенните си милиции срещу цивилното население. Гонеха хора заради етнос и религия,. Убиваха жени и деца с чукове. Това си спомняме. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
НАТО причини "кризисната атмосфера" в Косово, ако сте забравили. Сигнализирай за неуместен коментар