САЩ: Русия и Китай подкопават международния ред и искат да пренапишат правилата

Координаторът по сигурността на Белия дом се надява китайците да чуят украинската гледна точка

20.03.2023 | 10:22 Редактор: Михаела Димитрова
САЩ: Русия и Китай подкопават международния ред и искат да пренапишат правилата

САЩ ще следят отблизо резултатите от срещата в Москва между китайския президент Си Дзинпин и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, увери координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, информира FOX News.

"И двете страни подкопават базирания на правила международен ред, който САЩ и много от нашите съюзници и партньори са изградили след края на Втората световна война", подчерта Кърби.

По думите му Москва и Пекин "биха искали да пренапишат правилата на играта в света“. Кърби също така посочи, че те "укрепват сътрудничеството и отношенията си, особено напоследък", пише "Фокус".

Той добави, че се надява Си Дзинпин да поддържа отворени линиите за комуникация с американския президент Джо Байдън и че ще се опита да разбере украинската позиция чрез преговори с държавния глава на страната Володимир Зеленски.

"Вярваме, че китайците трябва да чуят украинската гледна точка“, обобщи координаторът по сигурността на Белия дом.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Тези, които изградиха този нов световен ред, са участвали в над 150 войни за последните 100 години. Интервенциите в Югославия, Ирак, Афганистан и др. , т е. т.нар. "войни за демокрация," бяха ли съобразени с международното право? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Украинка
преди 1 година
Аз пък мисля, че САЩ подкопава международния курс и е така, навсякъде открито го показват, вижте какво става със Сърбия? Нито една страна от ЕС не смее да се изкаже сега за този дрон. Какво правят американци в черно море на хил. км от САЩ Сигнализирай за неуместен коментар