Двама убити и 10 ранени при обстрел с касетъчни бомби по Крематорск

Те целенасочено удариха града, опитвайки се да убият колкото се може повече цивилни, заяви Павло Кириленко

19.03.2023 | 08:11 Редактор: Елеонора Танева
Двама убити и 10 ранени при обстрел с касетъчни бомби по Крематорск

Двама убити и 10 ранени при руски удари в източния украински град Краматорск, съобщи областният управител, предаде АФП.

Павло Кириленко, губернатор на Донецка област - в която се намира Краматорск - заяви в официалния си канал в Telegram, че руските сили са нанесли удари с касетъчни боеприпаси по парк и са повредили "десетина жилищни сгради".

"Те целенасочено удариха града, опитвайки се да убият колкото се може повече цивилни", каза Кириленко.

Журналистите на АФП на място са чули около 10 експлозии, които избухнали почти едновременно малко преди 16:00 ч. (14:00 ч. по Гринуич), и видяли дим над парк в южната част на града.

Една жена е починала на място от раните си.

Скоро след това в квартал на два километра се чула друга серия от експлозии. Шофьор на такси е бил тежко ранен при този взрив.

Кметът на Краматорск Олександър Гончаренко потвърди, че двама души са били убити от касетъчни боеприпаси, информира БГНЕС

"Русия продължава да разпространява терор", написа той в публикация във Facebook.

Договор на ООН, подкрепен от повечето западни държави, забранява използването и прехвърлянето на касетъчни бомби, които разпръскват десетки малки бомби, често представляващи заплаха дълго след края на конфликта.

Русия и Украйна не са подписали договора, а ООН изрази тревога от предполагаемото използване на касетъчни боеприпаси от Москва в населени райони, откакто тя нахлу в Украйна миналата година.

Ударите бяха нанесени за втори път в рамките на една седмица в Краматорск. Във вторник един човек загина, а трима бяха ранени след удар по жилищни сгради.

Краматорск се намира в източния индустриален регион Донецк, части от който, включително най-големият му град, се контролират от подкрепяните от Кремъл сепаратисти от 2014 г. насам.

Снимка: Facebook