Изненадите на Путин продължават: Реши сам да шофира из Севастопол

Руският президент посети главната база на руския Черноморски флот и училище по изкуствата

18.03.2023 | 18:52 Редактор: Елеонора Танева

Руският президент Владимир Путин се появи в Крим на изненадващо посещение. Поводът е деветата годишнина от анексирането на полуострова. Преди визитата си Путин проведе в Москва съвещание по въпроси, засягащи социално-икономическото развитие на Крим и Севастопол.

При изненадващото си посещение в Крим руският президент Владимир Путин се отби до главната база на руския Черноморски флот и посети училище по изкуствата. Той беше придружаван от местния губернатор Михаил Развожаев, който каза, че това е исторически ден и президентът на Русия винаги е със Севастопол и жителите му. Путин е трябвало да участва в откриването на училището по видеовръзка, но пристигнал лично, подчерта губернаторът. 

Издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на Путин беше коментирана от Кремъл като нищожна за Русия от правна гледна точка. САЩ също не са страна по международния съд, но американският президент Джо Байдън определи решението като оправдано.  

"О, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че Международният наказателен съд не е признат и от нас. Мисля обаче, че имат силен аргумент", заяви американският президент.

Киев приветства решението на съда и го определи като историческо. 

"Главата на терористичната държава и още един руски служител официално станаха заподозрени във военно престъпление. Депортирането на украински деца – незаконното прехвърляне на хиляди наши деца на територията на терористичната държава, би било невъзможно да се извърши такава престъпна операция без заповед на висшия лидер на терористичната държава. Отделянето на децата от семействата им, лишаването им от всякаква възможност да се свържат с близките си, укриването на деца на територията на Русия, изхвърлянето им в отдалечени райони – всичко това е очевидна държавна политика на Русия, държавни решения и държавно зло. Което започва именно с висшия служител на тази държава", коментира Володимир Зеленски.

Позицията на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел е, че решението на Международния съд в Хага е само началото на процеса в търсенето на отговорност от Русия и лидера й за престъпленията в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.


1
0 rate up comment rate down comment 2
Двойник
преди 1 година
Никой не знае колко двойници има. Сигнализирай за неуместен коментар