Румъния: Има опасност от 8,1 по Рихтер във Вранча, щетите ще сa по-големи от тези в Турция

При земетресение с такъв магнитуд се освобождава енергия като от 1200 ядрени бомби

16.02.2023 | 10:52 Редактор: Тодор Петров
Румъния: Има опасност от 8,1 по Рихтер във Вранча, щетите ще сa по-големи от тези в Турция

Доклад на румънския главен инспекторат за извънредни ситуации (IGSU) към Министерството на вътрешните работи показва, че в сеизмичната зона на румънския окръг Вранча може да възникне земетресение с максимална сила 8,1 степени. 

Поради голяма дълбочина щетите, причинени от такова земетресение, биха надхвърлили бедствието в Турция. Според проекта RO-RISK щетите, предизвикани от земетресения от този източник, ще са големи не само в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузъу), но и на много по-големи епицентрални разстояния, до 200-300 км в посока североизток-югозапад, показва документът, цитиран от CNN.

Според специалистите от IGSU, при земетресение с магнитуд от 8 по Рихтер се освобождава енергия, равна на тази, произведена от 1200 ядрени бомби като тези в Хирошима. В същото време броят на тежко ранените или загиналите хора би бил над 45 000.

Вранча се намира в точката на сближаване между Източноевропейската плоча и Моеската и Вътрешноалпийската подплоча, пише БГНЕС.  

На територията на Румъния земетресенията във Вранча могат да засегнат десетки градски населени места, показва още документът на IGSU, особено по направлението Яш - Фокшани - Букурещ.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Mariana.
преди 1 година
A ти какво си американска *** ли?Много грамотен се извъди бе платен драскач. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
dikiosi
преди 1 година
Авторите на подобни "Сензационни" материали трябва да бъдат подвеждани под съдебна отговорност, за всяване на паника сред обществото!Освен това, материалът е преписан и съдържа много терминологични неточности.Няма МОЕСКА подплоча! Има МИЗИИСКА плоча.MOESIA на български е МИЗИЯ.Неграмотни драскачи. Сигнализирай за неуместен коментар