Съветник на Зеленски: Чуждестранните компании трябва да изберат страна в конфликта

"Украйна ефективно използва безпилотни летателни апарати за откриване на вражески позиции", смятат от SpaceX

09.02.2023 | 15:30 Редактор: Петя Кръстева
Съветник на Зеленски: Чуждестранните компании трябва да изберат страна в конфликта

Чуждестранните компании трябва най-накрая да решат на коя страна са във войната между Русия и Украйна и да спрат да търсят начини да нанасят вреди. Това написа в Twitter съветникът на украинския президент Михайло Подоляк по повод решението на SpaceX да ограничи използването на интернет от Starlink за дронове на фронта, предава РБК-Украйна.

"Една година на съпротива на Украйна и компаниите трябва да решат: или те са на страната на Украйна и правото на свобода и не търсят начини да навредят, или са на страната на Руската федерация и нейното "право" да убива и завзема територии", смята той.

Освен това, Подоляк призова лично главния изпълнителен директор на SpaceX Гуен Шотуел да определи на коя страна стои в конфликта. По-рано компанията предприе стъпки за ограничаване на използването на сателитната интернет услуга Starlink за управление на дронове в хода на войната с Русия.

Сателитната интернет услуга на SpaceX, която предоставя на украинската армия широколентов достъп, "никога не е била предназначена да бъде използвана като оръжие", цитира Reuters думите на Шотуел от конференция във Вашингтон. Според нея обаче украинците са използвали Starlink по начин, който "не е част от никакво споразумение".

В интервю тя се позова на съобщения, че украинските военни са използвали услугата Starlink за управление на дронове. По думите ѝ Украйна ефективно използва безпилотни летателни апарати за откриване на вражески позиции, нанасяне на удари по далечни разстояния и използване на бомби, Пише "Фокус".

"Има неща, които можем да направим, за да ограничим възможностите им. Има неща, които можем да направим и вече сме направили", заяви тя, визирайки използването на Starlink за управление на дронове.

Договорът на SpaceX с украинското правителствo е за предоставяне на широколентов достъп до интернет на болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.

Снимка: Bloomberg.com