Зеленски: Макрон е променил позицията си спрямо Украйна

Френският президент подкрепи кандидатурата ни за ЕС, това беше истински сигнал, смята украинският му колега

08.02.2023 | 22:46 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Макрон е променил позицията си спрямо Украйна

Френският президент Еманюел Макрон е претърпял значителна промяна в позицията си спрямо Украйна, след като в ранната фаза на конфликта се стремеше да запази отворени каналите към Русия, заяви украинският му колега Володимир Зеленски в интервю.

Интервюто беше публикувано от вестник Le Figaro точно когато Зеленски предстоеше да пристигне в Париж за първото си посещение във Франция от началото на инвазията преди почти една година.

Зеленски понякога показваше нетърпение към Макрон, който провеждаше чести телефонни разговори с президента Владимир Путин дори след инвазията и дори изрази загриженост, че Русия не трябва да бъде унижавана при евентуално окончателно уреждане на конфликта.

Сега обаче Макрон посочи, че Франция иска да подкрепи Украйна, докато тя излезе победител в конфликта, и обяви, че ще изпрати леки танкове - ход, който накара Германия да последва примера му с тежки танкове.

"Смятам, че той се е променил. В края на краищата той отвори вратата за доставки на танкове", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС.

"Той също така подкрепи кандидатурата на Украйна за ЕС. Смятам, че това беше истински сигнал. Проведохме много разговори с Франция, Германия и други държави. Вярвам, че днес доверието е реално", добави той.

В началото на февруари Париж се ангажира да достави 12 нови оръдия "Цезар" в допълнение към вече доставените 18. Не изключва и прехвърлянето на изтребители на Киев, което преди беше червена линия. 

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
hoptrop
преди 1 година
Що бе зелце? Отказа ли ти нещо? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Панцер
преди 1 година
Не говорят за Мир и дипломация ,а за танкове и оръдия!Безумие! Сигнализирай за неуместен коментар