Белият дом опроверга информация, че САЩ са замесени в експлозиите на "Северен поток"

Това е абсолютно фалшиво и пълна фикция, заяви говорител на Съвета за национална сигурност

08.02.2023 | 21:56 Редактор: Вяра Димова
Белият дом опроверга информация, че САЩ са замесени в експлозиите на

Белият дом заяви днес, че публикуваната в блога на американски разследващ журналист информация, в която се твърди, че Съединените щати са замесени в експлозиите на газопроводите "Северен поток", е "абсолютно фалшива и пълна фикция", предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че не е успяла да потвърди публикуваната в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш информация, в която се твърди, че през септември срещу "Северен поток" е била извършена атака по заповед на президента на САЩ Джо Байдън.

"Това е абсолютно фалшиво и пълна фикция", заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, цитиран от БТА.

Швеция и Дания, в чиито изключителни икономически зони станаха експлозиите, казаха, че взривовете са били в резултат на саботаж, но не посочиха коя страна смятат за отговорна. САЩ и НАТО също нарекоха случилото се "акт на саботаж". Москва обвини Запада за експлозиите. Нито една от страните не е представила доказателства, обобщава Ройтерс.

Изграждането на газопровода "Северен поток" 2, който бе замислен да удвои количествата, които Русия може да доставя директно на Германия, приключи през септември 2021 г. Той обаче така и не влезе в експлоатация, след като Берлин отказа да го сертифицира броени дни руската инвазия в Украйна през февруари миналата година.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
Случайност
преди 1 година
Защо ли Берлин не го сертифицира- защото войната се скалъпи в този момент, за да не тръгне газ към Германия, че нечии икономически интереси щяха да пострадат........ Сигнализирай за неуместен коментар