Още помощ: ЕС ще предостави подкрепа на Турция и Сирия в размер на 6.5 млн. евро

Европа действа бързо и няма да остане безучастна, се казва в писмото, с което АЛДЕ стартира кампанията

08.02.2023 | 21:30 Редактор: Вяра Димова
Още помощ: ЕС ще предостави подкрепа на Турция и Сирия в размер на 6.5 млн. евро

ЕС ще предостави допълнителна спешна подкрепа на Турция и Сирия в размер на 6.5 млн. евро по механизма за гражданска защита. Това е една от най-големите операции на ЕС по издирване и спасяване чрез механизма на ЕС за гражданска защита. Утре комисарят по управление при кризи Янез Ленарчич трябва да посети засегнатите райони в Турция.

Междувременно партията на европейските либерали, начело с нейния съпредседател Илхан Кючюк започнаха мащабна кампания в подкрепа на пострадалите от бедствието в двете страни.

"Европа действа бързо и няма да остане безучастна. Най-голямата добродетел на човечеството е грижата един за друг", се казва в писмото, с което АЛДЕ стартира кампанията. По-малко от час след официалното ѝ обявяване писмото е достигнало до повече от 20 000 адресата, информира БНР.

Същевременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Швеция Улф Кристершон обявиха намерението си да бъдат домакини на донорска конференция в координация с турските власти, която да мобилизира средства от международната общност в помощ на хората от Турция и Сирия след опустошителните земетресения. Очаква се тя да се проведе през март.

Снимка: БГНЕС