Земетресенията удариха и турската лира, засегнат е и туризмът

Страната ще инвестира огромни средства във възстановяването на градовете и инфраструктурата

07.02.2023 | 22:35 Редактор: Елеонора Танева

Турската лира се срина до рекордно ниски нива в резултат на земетресението. Веднага след него 1 долар струваше 19 лири, но по-късно валутата се възстанови от спада. Властите на страната все още не са готови да споделят прогнози за това колко ще струва възстановяването на засегнатите от бедствието региони. Геоложката служба на САЩ изчислява, че загубите могат да възлязат на около 2% от БВП на Турция.

Основните пристанища, обслужващи Черноморския басейн и Босфора, се намират в западната и северната част на страната. Това са тези, които досега не са били засегнати.

Петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан е спрян поради земетресението в Турция. По предварителни данни обектът не е бил повреден. Дори и при най-негативния сценарий обаче енергийният пазар няма да отбележи сериозни последици.

Турция, разбира се, ще инвестира огромни средства във възстановяването на градовете и инфраструктурата и това ще даде тласък на строителната индустрия, която е доста енергоемка. В този смисъл потреблението на енергия в страната може да се увеличи през следващите няколко години. Анкара със сигурност ще се възползва от тази ситуация, за да засили преговорната си позиция по отношение на цената на същия газ.

Земетресенията засегнаха и туристическия сектор в Турция. Три летища в югоизточната част на страната преустановиха работа, а най-малко пет хотела се сринаха.

Тъй като земетресението не засегна туристическите райони на Турция, а именно Истанбул и Анталия, полетите се изпълняват по разписание, а пътниците не отменят пътуванията си и всъщност продължават да резервират екскурзии за бъдещи дати. 

Четете повече по темата в investor.bg.