Лавров затвърди подкрепата към Мали, военните от "Вагнер" не били наемници, а инструктори

Западните страни са притеснени от присъствието на руската частна военна компания "Вагнер"

07.02.2023 | 19:31 Редактор: Вяра Димова
Лавров затвърди подкрепата към Мали, военните от

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия ще продължава да помага на Мали да подобрява военните си способности, предаде Ройтерс.

Лавров направи това изявление по време на посещението си в западноафриканската страна, в която бойци, свързани с Ал Каида и Ислямска държава, вече в продължение на 10 години водят бунтовническа дейност, обхванала и съседни държави.

Западните страни изразяват безпокойство от присъствието в Мали на руската частна военна компания "Вагнер", която се бие на страната на Русия в конфликта в Украйна, съобщи БТА.

Миналата седмица експерти от ООН призоваха за независимо разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от правителството в Мали и "Вагнер".

Правителството на Мали, което взе властта чрез военен преврат през 2021 г., е казвало, че руските сили в страната не са наемници, а инструктори, обучаващи местната армия да използва оборудване, закупено от Русия, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин каза миналата година, че неговата страна няма нищо общо с частната военна компания, наета по договор в Мали, и добави, че африканската държава има право да работи с частни руски компании. Москва се надява скоро да започне да доставя зърно, торове и нефтени продукти на Мали, каза Лавров, цитиран от РИА.

Снимка: БГНЕС