"В паника сме": Земята още се люлее, разрушени пътища блокират бягството на оцелелите

Пожар затвори терминалите на пристанище Искендерун

07.02.2023 | 18:57 Редактор: Петя Кръстева

Тежко засегнати от земетресенията в Турция и Сирия са не само градовете около епицентъра на труса. Въпреки това, те са готови да посрещнат хората, останали без подслон след бедствието. 

Кадир живее в Искендерун – град в провинция Хатай, една от най-засегнатите от труса. Разказва, че за първи път в живота си вижда подобен апокалипсис. 

"Благодарение на Бог моят квартал не е толкова засегнат, но има разрушени къщи. Живеем в палатки, други в коли, през нощта е много студено навън. Не можем да се приберем по домовете си, къщите са разрушени или сериозно пострадали и е опасно да се влиза в тях. Много е тежко положението в центъра на града, има много рухнали сгради и много жертви. Нямам информация за мои братовчеди. Те са под руините. Тежко е. Брат ми няма вода, храна, живи са, но къщата им е разрушена", разказа той. 

Земетресението е засегнало сериозно пътната инфраструктура и логистиката в района. Заради пожар, избухнал на пристанище в Искендерун, терминалите му бяха затворени. 

Ердал Йоремиш живее в град Чорум на около 500 километра от епицентъра на труса. Преподавал е в университета в Газиантеп, няколко години е живял и работил и в Кахраманмараш. Разказва, че там има приятели и близки, останали без подслон. 

"Дъщерята на моя съсед живее в Кахраманмараш, тя разказва че е взела децата си и побягнала с тях, нямали са дори обувки. Наложи се баща ѝ да я вземе. Къщата им е унищожена. Не могат да живеят там", коментира той. По думите му брат му също се оказва близо до епицентъра, заради което къщата му е срутена. Той обаче се страхувал да пътува, защото пътищата са разрушени и все още земята се люлее. 

Макар да е далеч от най-засегнатите градове, семейството на Ердал живее в страх. Вчера градът им е разтресен от трус с магнитуд 6,3. 

"Ние сме в паника, вчера заведохме децата на училище и бях у дома със съпругата ми и изведнъж ни разтресе земетресение с магнитуд 6,3. Всички хора в моя град изпаднаха в паника, тръгнахме към училището да си вземем децата - имам три, те плачеха, страхувахме се да влезем вкъщи, всички мои съседи бяха навън", спомня си той.

От Чорум, както и от много други градове, са изпратени линейки и помощи за засегнатите. Има и кампания за кръводаряване за пострадалите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.