Лавините не прощават: Тоновете сняг погълнаха 9 души в Австрия и Италия

В Тирол властите обявиха четвърта степен на предупреждение

06.02.2023 | 21:35 Редактор: Вяра Димова
Лавините не прощават: Тоновете сняг погълнаха 9 души в Австрия и Италия

Девет души загинаха затрупани от лавини в Австрия и Италия този уикенд в резултат на обилния снеговалеж в Алпите, съобщи Daily News. Някои от жертвите са били затрупани, докато карат ски в необозначени райони въпреки предупрежденията за повишен риск от лавини, съобщи полицията.

Само в австрийския регион Тирол са регистрирани повече от дузина лавини, а властите са обявили четвърта степен на предупреждение по петобалната скала и призовават за повишено внимание.

В неделя шофьор на снегорин в Източен Тирол, Австрия, е открит мъртъв, след като е бил погълнат от лавина. В събота пък 31-годишна германка е загинала в италианския регион Южен Тирол, когато снежна маса се е откъснала от височина 2200 м, близо до прохода Лимо, на около 80 км източно от Болцано, съобщава ДПА. Тялото ѝ било извадено изпод 2,5 м сняг.

Спасителните дейности са били затруднени от ветрове със скорост 120 км/ч, пише "24 часа".

Сред другите жертви в събота са 29-годишен ски водач и 33-годишният му приятел, които карали ски встрани от подготвените писти, когато сноубордист предизвикал лавина над тях в Санкт Антон в Австрия. В Каунертал пък 62-годишен мъж е загинал от друга снежна лавина.

Снимка: БГНЕС