МВнР: Българин с двойно гражданство е в неизвестност след земетресенията в Турция

В 10 области на южната ни съседка е обявено извънредно положение

06.02.2023 | 18:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Близо 2300 са вече жертвите при серията мощни земетресения в Южна Турция близо до границата със Сирия. Ранените са над 8400. Разрушени са стотици сгради. В 10 области на Турция е обявено е извънредно положение. От Българското външно министерство съобщиха, че мъж с двойно гражданство - българско и турско, живееш в град Искендерун, е в неизвестност, след като сградата, в която живеел, е била разрушена от силното земетресение.

Първият трус е станал в 04:17 часа местно време на 27 км от град Газиантеп, близо до границата със Сирия. След това са регистрирани десетки вторични трусове със сила над 5 по Рихтер, а над 120 са общо последвалите трусове. Десетки хиляди излязоха на улиците в малките часове на нощта в смразяващия студ. 

"Още треперя. Земетресението точно започна, когато си работех от вкъщи и върху главата ми падна телевизорът. Никога не се е случвало нещо такова", каза гражданин на Турция.

Апокалиптични кадри от цяла Турция показват огромни разрушения. В района на Халилие се срути цяла сграда. Серията от земетресения разруши и историческа забележителност, датираща отпреди повече от 2000 години. Това е крепостта "Газиантеп". Взриви се и газопровод в южния турски окръг Хатай.

Спасителите трескаво търсят оцелели, хванати в капан под развалините от двете страни на турско-сирийската граница. Някои от хората помагат на спасителите и с голи ръце разчистват руините. Седем часа след опустошителното земетресение под руините беше извадено живо 5-годишно момиченце. През цялото време екипите са поддържали връзка с Айше и се опитвали да я успокоят. Детето пък изпратило съобщение на баща си. То гласяло "Добре съм".

"Не може да се предвиди с колко ще се увеличи броят на жертвите, тъй като издирвателните и спасителните дейности продължават. Това е най-голямото бедствие в страната от 1939 г. насам", категоричен е президентът на Турция Реджеп Ердоган.

"Отнема известно време на нашите екипи от други провинции да пристигнат поради неблагоприятните метеорологични условия, но всички те ще бъдат на терен", заяви вицепрезидент на Турция Фуат Октай.

8 часа след първия силен трус ново земетресение с магнитуд 7,5 удари отново град Кахраманмараш. След него цели сгради се срутват в Диарбекир и Малатия. Силният трус беше запечатан и на жива връзка от репортер, показващ разрушенията след предишния трус. 

Сирийската държавна информационна агенция съобщи, че жертвите в страната са потвърдени в три провинции - граничните Алепо и Латакия на север, както и в Хама в централната част на страната. Очаква се броят на загиналите в Сирия да нараства.

Забранени бяха и полетите в югоизточната част на Турция. Властите обявиха извънредно положение от ниво 4, което изисква международна помощ. Турция изпрати искане до НАТО и съюзниците да ѝ бъде осигурена помощ. 45 държави обещаха помощ.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
МВнР
преди 1 година
Турчин и с българско гражданство е верната формулировка. Сигнализирай за неуместен коментар