Не забравяйте да оставите бакшиш в САЩ, срамно е и ще получите лошо отношение

Той се движи между 15 и 20% от сметката

06.02.2023 | 17:19 Редактор: Вяра Димова
Не забравяйте да оставите бакшиш в САЩ, срамно е и ще получите лошо отношение

Докато на места в Европа практиката вече е задължителна, в Сингапур тя е забранена със закон.

Всеки посетител на заведение в САЩ трябва да е готов да остави бакшиш, ако не иска в отговор да получи тотална неприязън от персонала. Културата на бакшиша е здраво вкоренена в американските традиции и за това си има обяснение.

За разлика от много заведения в Западна Европа в сметките не се включва такса обслужване. С други думи, заплащането на келнерите в голямата си част (обикновено то е много ниско), а понякога и изцяло зависи от допълнителните пари, които клиентите ще оставят.

Прието е бакшишът да се движи между 15 и 20% от сметката, която за едно семейство без излишни глезотии не пада под 200-250 долара.

10% се оставят, ако посетителят е тотално недоволен от обслужването. Обикновено обаче бакшишът не пада под 15%, а обичайният е 20%. В случай на изключително обслужване може да стигне и до 25%.

Седмично един келнер в САЩ получава едва 200 долара заплащане от собствениците на заведението, но може да изкара поне два пъти повече на вечер от бакшиши.

Практиката най-често е допълнителното възнаграждeние да се плаща с банкова карта, поради което в сметката има определено място, където се вписва сумата, оставяна от клиентите, пише "24 часа".

В Канада положението е същото като в САЩ и за приемлив бакшиш се смята сума, еквивалентна на между 18 и 20% от сметката.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Канадеца
преди 1 година
Пълна глупост на квадрат. Сигнализирай за неуместен коментар