Русия е с над 63% спад в продажбите на нови коли

Според данни на АЕВ причината са санкциите на Запада

06.02.2023 | 22:49 Редактор: Михаела Димитрова
Русия е с над 63% спад в продажбите на нови коли

Продажбите на нови леки коли в Русия се срива с 63,1% през януари, показват данни на Асоциацията на европейския бизнес (AEB), цитирани от Trading Economics. Слабият месец отразява проблемите, с които се сблъсква страната на фона на затягащите се санкции на Запада.

Автомобилната индустрия е един от секторите на Русия, който пострада най-сериозно от наказателните мерки, които предприеха САЩ и техните съюзници заради продължаващата война на президента Владимир Путин в Украйна.

Продажбите на нови коли в Русия записаха цялостен срив през 2022 г., понижавайки се с 58,8 на сто спрямо обемите за предходната година, сочи анализ на AEB.

Общите регистрации на автомобили в страната за януари достигат 32 499 броя спрямо 91 662 броя за същия месец на 2022 г.

Руската автомобилна индустрия беше силно зависима от западните компании, които осигуряваха модерни технологии за местното производство. След старта на руската инвазия в Украйна обаче тези концерни постепенно се изтеглиха от пазара, отваряйки празнина, която беше частично запълнена от китайските и японските компании.

AEB прогнозира продажбите на леки коли в Русия да се възстановят с 12% през тази година в сравнение с предходната, значително изоставайки от обемите преди началото на войната в Украйна.

Междувременно производството на коли в страната се е понижило с 67% до едва 450 хил. броя през 2022 г. – най-лошият резултат за местната индустрия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС