Белгия освободи един от задържаните за "Катаргейт"

Николо Фига-Таламанка остава под наблюдение с електронна гривна

06.02.2023 | 14:42 Редактор: Петя Кръстева
Белгия освободи един от задържаните за

Още един от задържаните по разследването за корупция в Европейския парламент, станало известно като "Катаргейт", е бил освободен от белгийските власти, съобщиха местни медии.

Николо Фига-Таламанка, ръководител на неправителствената организация No Peace Without Justice, бе сред задържаните в началото на декември миналата година заради съмнения за съпричастност с дейността на организирана престъпна група за корупция и пране на пари в полза на Катар и Мароко.

Таламанка е бил освободен в края на миналата седмица, но обвиненията срещу него не са свалени и той ще остане под наблюдение с електронна гривна, отбелязват медиите, цитирани от БТА.

Уточнява се, че новото решение е свързано със самопризнанията на обвинения за ръководител на престъпната група бивш евродепутат Антонио Панцери, който стана прокурорски свидетел. След като още през декември беше освободен бащата на бившия заместник-председател на ЕП Ева Кайли, в затвора по този случай вече остават само Кайли, нейният партньор Франческо Джорджи и Панцери.

Миналата седмица ЕП свали имунитета на двама евродепутати по същото разследване - Марк Тарабела и Андреа Коцолино.

Снимка: БГНЕС