Песков заговори за използвано химическо оръжие срещу руски военни

В неделя войници от района на Донецк се оплакали от гадене, повръщане и силно замайване

06.02.2023 | 13:00 Редактор: Елеонора Танева
Песков заговори за използвано химическо оръжие срещу руски военни

Дмитрий Песков препоръча да бъде питано Министерството на отбраната дали Киев е разрешил използвано химическо оръжие на 5 февруари.  

За такъв случай е съобщил пред ТАСС Ян Гагин - съветник на изпълняващия длъжността ръководител на Донецката народна република. Твърденията са, че украинските войски са използвали химическо оръжие в Соледарск и Артьомов.

"За съжаление, нямам такава информация. Мисля, че ако има данни, то чрез нашите военни те се съобщават на върховния главнокомандващ. И тук, разбира се, би било редно да се свържете с Министерството на отбраната за подробни данни", каза говорителят на Кремъл.

По-рано Гагин посочи, че самите украински подразделения не крият наличието на забранени видове оръжия, като периодично демонстрират на видеозаписи чуждестранни газови гранати и дронове, които ползват за тяхното хвърляне.

В неделя руски войници се оплаквали от гадене, повръщане и силно замайване. Гагин подчерта, че ООН трябва да разследва данните за използвани от вражеската страна оръжия, забранени от Женевската конвенция.

Снимка: БГНЕС