Пендаровски: Замерянето с камъни на Македонския клуб в Благоевград е вандалски акт

"За съжаление, териториалните претенции и отричането на македонската нация станаха ежедневие", смята президентът на РСМ

05.02.2023 | 22:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Пендаровски: Замерянето с камъни на Македонския клуб в Благоевград е вандалски акт

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди замерянето с камъни, при което беше счупено стъклото на културния клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, което нарече "вандалски акт" и призова за разкриване и наказание на извършителите.

Вчера вечерта е била разбита витрината на клуба в Благоевград, който беше открит на 30 октомври миналата година по частна инициатива.

Във Facebook профила си Пендаровски изразява съжаление "за инцидентите на македонската граница, причинени от група граждани на Република България, водени от депутати в техния парламент".

"Изразявам съжаление, че не сме свидетели на осъждане на атаките, насочени срещу македонски полицаи и македонски институции. Поздравявам служителите на полицията и компетентните органи за проявеното достойнство и професионализъм при справяне с агресивните вандали", написа Пендаровски.

Той коментира и написаното във Facebook профила на бившия посланик на Република България в Република Северна Македония и настоящ евродепутат Александър Йорданов, "което съдържа обиди и унизителни фрази за македонския народ, напълно неуместни за дипломат и член на Европейския парламент", пише "24 часа".

"В случая добавям, че не става въпрос само за липсата на елементарна култура от негова страна, но и за най-грубата форма на език на омразата, която е безпрецедентна в историята на македонско-българските отношения. За съжаление, териториалните претенции и отричането на македонската нация станаха ежедневие. За подобни негативни прояви очакваме навременна и адекватна реакция от официална София", написа Пендаровски.

Снимка: БГНЕС