Ердоган: Готови сме да допринесем за диалог между Косово и Сърбия

Президентът на Турция се надява, че това ще гарантира траен мир и стабилност в региона

05.02.2023 | 21:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ердоган: Готови сме да допринесем за диалог между Косово и Сърбия

Турция е готова да окаже подкрепа на процеса на диалог между Косово и Сърбия за регионален мир, ако получи такова искане, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в петък, предава Anadolu agency.

"Турция е готова да предостави всякакъв вид подкрепа за мира и стабилността на нашия регион и да направи необходимия принос, ако бъде поискано от страните", отбеляза Ердоган на пресконференция с косовския премиер Албин Курти в Истанбул. "Надяваме се, че процесът на диалог със Сърбия ще доведе до решение, което гарантира траен мир и стабилност в региона", подчерта президентът.

Турция продължи съвместните усилия, за да гарантира, че Косово ще достигне позицията, която заслужава на международната арена. "В това отношение ние подкрепяме визията на Косово да се присъедини към НАТО, Съвета на Европа и ЕС", добави той. Освен политическите отношения, Ердоган заяви, че са обсъдили какво могат да направят Турция и Косово в областта на икономиката, търговията, енергетиката, отбранителната индустрия и борбата с тероризма.

Визирайки групата зад опита за преврат в Турция през 2016 г., Ердоган изтъкна: "Помолих моя скъп приятел да положи допълнителни усилия за увеличаване на нашата солидарност срещу дейностите на терористичната организация FETО в Косово".

Що се отнася до икономическите отношения, със споразумението за свободна търговия, което влезе в сила през 2019 г., двете страни постигнаха положителен импулс в обема на двустранната търговия. "Като страна с най-голям износ за Косово, трябва да увеличим тази цифра до 1 милиард евро", отбеляза турският президент.

Турция призна Косово на 18 февруари 2008 г., първия ден след обявяването на независимостта. Балканите са приоритет за Турция не само поради политически, икономически и географски причини, но и поради историческите, културните и човешките връзки с региона, пише "Фокус".

"Ролята на Турция има роля в намесата на НАТО в Косово през 1999г. спря геноцида срещу народа на Косово и бе важна за основаването на страната и поддържането на мира", заяви Курти.

Обръщайки се към икономическите връзки, Курти отбеляза: "Турция е един от нашите важни икономически и търговски партньори. Разбира се, това ни прави щастливи, но това не трябва да е достатъчно за нас. Можем да използваме сегашното си сътрудничество, за да постигнем по-висок потенциал."

Снимка: БГНЕС