Генерал от Пентагона: Даваме оръжие на Украйна, с което може да освободи Крим

Работим заедно, за да им дадем способности, които ще им позволят да бъдат ефективни на бойното поле, заяви бригаден генерал Патрик Райдър

04.02.2023 | 17:20 Редактор: Елеонора Танева
Генерал от Пентагона: Даваме оръжие на Украйна, с което може да освободи Крим

Украйна трябва самостоятелно да реши какви операции да проведе, за да освободи своите територии. Това каза представител на Пентагона, коментирайки възможното използване от украинската армия на ракети с голям обсег GLSDB за освобождаването на Крим.

Бригаден генерал Патрик Райдър заяви, че изстрелването от земята на бомби с малък диаметър ще дадат на Украйна "способност за стрелба на далечни разстояния, която ще ѝ позволи отново да провежда операции в защита на страната си и да си върне своята суверенна територия в окупираните от Русия райони".

Навигационната система на GLSDB позволява да се управлява при препятствия като планини и средствата за ПВО, за разлика от традиционната артилерия, която следва параболична дъга към целта си. Оръжието също така е оборудвано за предотвратяване на някои опити за заглушаване и има програмируем експлозив.

"Те са начело за тях. Така че няма да говоря или да спекулирам за потенциални бъдещи операции, но през цялото време работихме с тях, за да им предоставим способности, които ще им позволят да бъдат ефективни на бойното поле", каза Райдър.

На 3 февруари САЩ обявиха нов пакет от военна помощ на стойност $2,175 милиарда за Украйна, който включва, наред с други неща, две системи за ПВО HAWK, 250 противотанкови оръжия Javelin, безпилотници Puma, радари и боеприпаси.

Системата HIMARS има обхват наполовина по-малък, около 70 километра, въпреки че това зависи от вида на използваните боеприпаси. Може също така да се използват ракетите ATACMS, които имат обсег от около 300 километра. Съединените щати обаче тепърва ще доставят на Украйна тези ракети с по-голям обсег.

По-рано Дмитрий Медведев предупреди, че ако Украйна удари Крим, „няма да има преговори, ще има само ответни удари. Цялата Украйна, която остава под управлението на Киев, ще изгори. Нашият отговор може да бъде всякакъв. Президентът на Русия съвсем определено каза това", изтъкна зам-председателят на руския Съвет за сигурност. 

Снимка: БГНЕС


2
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Най-опасното нещо в случая е факта, че Роналд Рейгън още през първия си мандат затваря държавните психиатрични клиники в САЩ за да пести от бюджета. В резултат много хора в САЩ с психични заболявания се разхождат свободно някои с оръжие, а други изперкали дори са станали генерали в армията на САЩ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Трансджендър Джо
преди 1 година
Какво ще освободиш ти бе недъгав американски ***. Цялата ви измислена жалка прехвалена армийка не може да го освободи. Страхливци! Сигнализирай за неуместен коментар