САЩ и Канада следят предполагаеми китайски балони за шпионаж

Според Пентагона те не представляват "военна или физическа опасност за хората на земята"

03.02.2023 | 08:43 Редактор: Михаела Димитрова
САЩ и Канада следят предполагаеми китайски балони за шпионаж

САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко дни е забелязан да се носи в американското въздушно пространство, но Пентагонът е решил да не го сваля поради риск за хората на земята.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал да запази анонимност, уточнява че САЩ "с висока степен на сигурност" смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база "Малмстрьом" - едно от трите места със силози за ядрени ракети в страната.

Говорителят на Пентагона - Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява "военна или физическа опасност за хората на земята".

Канадското министерство на отбраната също съобщи, че е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение. Движенията на втория засечен балон се следят активно от НОРАД, се добавя в изявлението.

В съобщението се посочва, че "канадците са в безопасност и Канада предприема стъпки, за да гарантира сигурността на въздушното си пространство в това число и наблюдението на потенциален втори инцидент", посочва БТА.

Снимка: Pixabay