Обвиниха Гаутам Адани в най-голямата измама в историята, за седмица загуби $50 млрд.

В продължение на десетилетия е извършвал с концерна си "безсрамни манипулации с акции"

02.02.2023 | 22:59 Редактор: Вяра Димова
Обвиниха Гаутам Адани в най-голямата измама в историята, за седмица загуби $50 млрд.

Става дума за наистина безподобна финансова афера. Малката финансова фирма "Hindenburg Research" от Ню Йорк обвинява индийския промишлен бос Гаутам Адани в "най-голямата измама в историята на икономиката".

Обвиненията гласят, че в продължение на десетилетия Адани е извършвал с концерна си "безсрамни манипулации с акции" и финансови измами. Те били прикривана с помощта на фирми пощенски кутии на Бахамските острови, чрез хора от семейството на водещи позиции в концерна и с фалшифицирани баланси. Така били прикривани дълговете, за да може курсът на акциите да скочи с 85 процента.

След оповестяването миналата седмица на проучванията на "Нindenburg Research" концернът на Адани е изгубил вече над 100 милиарда долара от пазарната си стойност. Пострадало е и личното състояние на Адани - само за седмица то е намаляло с 50 млрд. долара. Милиардерът, който бе третият най-богат човек в света през 2022 г., междувременно изпадна до 15-ата позиция в класацията на списание "Форбс".

В основата на всичко това стои 38-годишният Нейтън Андерсън от Кънектикът, доскоро напълно непознат във финансовите среди. Той е следвал международна икономика, а след това е работил като санитар в Израел, пише агенция "Ройтерс". След като се завръща в САЩ Андерсън полага основите на днешната си детективска дейност, пише DW.

Андерсън работил първо във фирма, специализирана в сферата на финансовите данни, след това се занимавал с хедж фондове и разработването на инвестиционни стратегии за заможни семейства. През 2017 г. основал инвестиционната фирма "Hindenburg Research".

Негов тогавашен идол е финансовият мениджър Хари Маркополос, смятан са един от най-успешните американски следователи в сферата на финансовите измами.

След това Андерсън погва финансови измамници - при това доста успешно. По време на пандемията той разкрива, че множество стартъпи, излезли на борсата и постигнали бързи успехи, не само нямат никакви печалби, но и са разработили спорни бизнесмодели. 

Най-голямото постижение на "Hindenburg Research" до момента са разкритията, свързани с "Nikola Motors" - фирма производителка на камиони, ползващи за гориво водород.

Снимка: БГНЕС