Арестуваха бившия заместник-министър на отбраната на Украйна, обвинен е в корупция

Разследван е за закупуването на нискокачествени брони

02.02.2023 | 17:30 Редактор: Вяра Димова
Арестуваха бившия заместник-министър на отбраната на Украйна, обвинен е в корупция

В Украйна е арестуван бившия заместник-министър на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов, който е обвинен в корупция, съобщи "Украинска правда", позовавайки се на източник от правоохранителните органи.

Съдът е наложил на Шаповалов мярка за неотклонение "задържане под стража" с алтернативата да плати гаранция в размер на 402,6 млн. гривни (11 млн. долара).

Генералната прокуратура на Украйна повдигна обвинения в корупция срещу Шаповалов, който си подаде оставката преди седмица в разгара на логистичен скандал. По ударите на закона попадт още заместник-директорът на отдела за държавни поръчки на агенцията Богдан Хмелницки и бившият заместник-ръководител на държавната компания "Промоборонекспорт" Владимир Терещенко по дела за присвояване и незаконни действия.

Службата за сигурност на Украйна потвърди, че е повдигнала обвинения в корупция срещу Хмелницки по дело, свързано със закупуването на нискокачествени брони за нуждите на агенцията, пише БГНЕС.

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников отхвърли обвиненията в корупция срещу военното ведомство. На 24 януари обаче стана ясно, че Шаповалов е подал оставка, а Хмелницки е уволнен на следващия ден. В разгара на скандала с предполагаемо завишените цени на хранителните продукти за военнослужещите министърът подкрепи проектозакон за частично разкриване на информация за покупките за армията по време на военното положение, който беше внесен от депутатите на Върховната рада на 24 януари.

Снимка: БГНЕС