ЕС с нови санкции за годишнината от войната, Песков отрече Русия да планира нещо

Европейската кампания на санкции срещу Москва "леко се забави", отчете Зеленски и поиска тя да бъде ускорена

02.02.2023 | 16:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕС с нови санкции за годишнината от войната, Песков отрече Русия да планира нещо

ЕС планира да наложи нови санкции на Русия по случай първата годишнина от инвазията ѝ в Украйна на 24 февруари миналата година, обяви  председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Тя каза това на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, където пристигна тази сутрин начело на голяма делегация на Европейската комисия.

"До 24 февруари, когато се навършва една година от началото на инвазията, ние сме си поставили за цел да приемем десети пакет санкции", каза Фон дер Лайен. Председателката на Европейската комисия подчерта, че сега "Русия плаща висока цена, защото нашите наказателни мерки подкопават нейната икономика, връщайки я с едно поколение назад".

Сред най-тежките санкции, приети от ЕС след началото на войната, е въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, отбелязва АФП. "Това вече струва на Русия по около 160 милиона евро на ден", подчерта Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Украинският президент призова на пресконференцията за още санкции срещу Русия, предаде Ройтерс. Европейската кампания на санкции срещу Москва "леко се забави", отчете Зеленски и поиска тя да бъде ускорена. Той каза, че е обсъдил въпроса с Фон дер Лайен.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече да е чувал да се планират на официално ниво някакви прояви по случай годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, предаде ТАСС.

Журналистите обърнаха внимание на Песков на думите на руския външен министър Сергей Лавров, който отбеляза по-рано, че Москва ще направи всичко планираните за края на февруари "антируски сбирки" да не бъдат единствените прояви във фокуса на вниманието на международната общност. Така министърът коментира инициативата на Украйна за провеждане на 24 февруари на среща на върха, посветена на мира.

В отговор на въпрос за какво става дума и кога може да се състоят подобни прояви, Песков посъветва журналистите "да се обърнат към външното министерство".

Снимка: БГНЕС