Петролът се възстанови частично след поевтиняването на долара

ОПЕК+ препоръча производството на суров петрол да остане стабилно

02.02.2023 | 12:24 Редактор: Михаела Димитрова
Петролът се възстанови частично след поевтиняването на долара

Петролът възстанови част от стойността си, която изгуби в сряда, тъй като щатският долар поевтиня, а търговците преценяваха потенциала за по-голямо търсене в Китай, предава Bloomberg.

West Texas Intermediate поскъпна над 77 долара за барел, след като загуби 3,1% през предходната сесия след поредните данни за увеличаване на петролните резерви в САЩ. Спадът дойде в момент, когато Федералният резерв повиши лихвените проценти, но също така сигнализира, че е постигнал напредък в борбата си с инфлацията. Щатският долар спадна до най-ниското си ниво от април насам, което направи стоките, оценени в тази валута, по-евтини за много купувачи.

Суровият петрол беше подложен на колебания през последните сесии, тъй като опасенията за забавяне на растежа в САЩ се конкурираха с оптимизма, че прекратяването на политиката за нулев Ковид от страна на Китай ще съживи търсенето в най-големия вносител на суров петрол. В същото време търговците отброяват времето до следващия кръг санкции и ценови ограничения, които ще бъдат наложени от Европейския съюз и Групата на седемте върху руския износ на фона на войната в Украйна.

Междувременно комитетът на ОПЕК+ препоръча производството на суров петрол да остане стабилно, тъй като пазарът очаква яснота относно търсенето в Китай и доставките от Русия. Групата ще задържи добива на нивата, определени в края на миналата година, когато обяви съкращаване на производството с 2 млн. барела дневно, за да балансира пазарите.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg