Приятелски огън? Украинци обискират дома на бивш министър заради самолетната катастрофа

Обект на проверка е и крупен бизнесмен

01.02.2023 | 15:18 Редактор: Петя Кръстева
Приятелски огън? Украинци обискират дома на бивш министър заради самолетната катастрофа

Украинските власти претърсиха домовете на бившия вътрешен министър Арсен Аваков и влиятелния бизнесмен и милиардер Игор Коломойски, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. По данни на изданието "Украинска правда" домът на Аваков е обискиран като част от разследването на катастрофата с хеликоптер "Еърбъс" на 18 януари, при която загинаха 14 души, включително вътрешният министър на Украйна Денис Монастирски и други висши представители на ръководеното от него ведомство.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) засега не е отговорила на запитване за коментар на съобщението на изданието.

"Украинска правда" цитира Аваков, който потвърждава, че претърсването на дома му е било извършено във връзка с разследването на катастрофата.

59-годишният Аваков подаде оставка като вътрешен министър на Украйна през юли 2021 г. Дотогава той беше един от най-влиятелните представители на властта, след като беше прекарал на поста над седем години.

От друга страна, пак според украинските медии, домът на Коломойски е претърсен като част от разследване за възможни финансови престъпления.

Коломойски е един от най-богатите хора в Украйна и някога беше близък до президента Володимир Зеленски, който в края на 2021 г., в навечерието на започналата на следващата година руска инвазия, предприе строги мерки срещу крупните бизнесмени в страната, определяни като "олигарси". През 2019 г., Коломойски, който е от град Днипро в Централна Украйна и притежава редица активи, включително едни от най-влиятелните украински телевизии, подкрепи предизборната кампания на Зеленски.

Според "Украинска правда"- едно от най-малко три украински издания, които съобщиха за претърсването на дома на Коломойски, обискът е свързан с разследване за предполагаемо незаконно присвояване на петролни продукти и неплащане на мита.

Претърсването е извършено отново от СБУ, както и от Бюрото за икономическа сигурност на Украйна. И по този случай засега няма коментар от СБУ. Няма коментар и от самия Коломойски, пише БТА.

Високопоставен функционер на управляващата партия потвърди за обиските и обяви, че по време на войната с Русия Украйна ще се промени.

"Страната ще се промени в тази война. Ако някой не е готов за промяна, тогава държавата сама ще дойде и ще му помогне да се промени", написа в социалната мрежа Telegram Давид Арахамия, председател на парламентарната група на формацията "Слуга на народа".

Той заяви, че претърсвания са извършени и в украинската данъчна служба, а ръководството на украинските митници ще бъде освободено.

Снимка: БГНЕС