Ердоган: Не подкрепяме Швеция за НАТО, положителни сме към Финландия

Следим отблизо развитията във връзка с процеса на разширяване на НАТО, подчерта турският президент

01.02.2023 | 14:46 Редактор: Вяра Димова
Ердоган: Не подкрепяме Швеция за НАТО, положителни сме към Финландия

Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но не подкрепя кандидатурата на Швеция, заяви днес турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Швеция няма защо да се опитва на този етап. Ние няма да кажем "да" на тяхната кандидатура, докато позволяват изгаряне на корана", заяви Ердоган по време на реч пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието в парламента.

Той сигнализира в неделя, че Анкара може да се съгласи за присъединяване на Финландия към НАТО преди Швеция, а турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи подобни коментари в понеделник.

"Ние следим отблизо развитията във връзка с процеса на разширяване на НАТО. Нашата гледна точка за Финландия е положителна, но за Швеция - не", посочи още Ердоган, сигнализирайки за готовност да подкрепи кандидатурата на Финландия за НАТО отделно от тази на Швеция, отбелязва Анадолската агенция.

Коментарите на турския президент идват след като датско-шведският екстремист Расмус Паладан миналата седмица изгори копия на корана първо пред посолството на Турция в Стокхолм и след това пред джамия в Дания. Палудан заяви също, че ще изгаря свещената книга на мюсюлманите всеки петък, докато Швеция не бъде приета в алианса, съобщи БТА.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през май миналата година - решение, предизвикано от войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Снимка: БГНЕС