Можеше да стане страшно с изчезналата в Австралия радиоактивна капсула

Тя ще бъде транспортирана до обезопасен обект в град Пърт

01.02.2023 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

В Австралия, след седмица мащабно търсене, най-накрая беше намерена радиоактивната капсула, която предизвика безпрецедентни предупреждения от властите. Тя беше загубена при транспортирането ѝ преди седмици, а ако беше попаднала в неподходящи ръце, щеше да представлява сериозна опасност. 

Откриването ѝ е било истински късмет. Опасният обект беше търсен по маршрут от цели 1400 км. 

"Като се има предвид размера на района за издирване, намирането на този обект беше грандиозно предизвикателство, екипите съвсем буквално откриха иглата в купа сено", заяви министър Стийв Доусън, който отговаря за спешните служби. 

Военните извършват проверка на състоянието на капсулата и тя ще бъде транспортирана до обезопасен обект в град Пърт. Капсулата е собственост на голяма мина и е част от уред, използван за измерване на плътността на желязна руда. 

Оттам се извиниха за загубата на устройството, което би представлявало сериозна опасност, ако се борави с него. То може да причини увреждане на кожата, изгаряния или лъчева болест. Затова и по време на търсенето ѝ беше препоръчано на хората да стоят поне на 5 метра от нея. 

Службите са използвали специализирано оборудване, включително детектори за радиация. Именно така е открита капсулата - по излъчваната радиация. След това е използвано преносимо оборудване, за да се локализира капсулата, която е открита на около 2 метра отстрани на пътя. Това е станало в пустинен район, което е и едно от най-слабо населените места в страната.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.