Новият чешки президент: Ако Украйна загуби, губим и ние, трябва да получи изтребители

"Тя заслужава да стане член на НАТО", каза Петр Павел

01.02.2023 | 13:12 Редактор: Искра Ангелова
Новият чешки президент: Ако Украйна загуби, губим и ние, трябва да получи изтребители

Украйна заслужава да стане член на НАТО, но само след края на сегашния конфликт с Русия. Това заяви в интервю пред BBC новоизбраният президент на Чехия Петр Павел.

Според него след края на военните действия Украйна ще бъде "морално и практически готова" да се присъедини към НАТО, а нейната армия вероятно ще има най-много боен опит в Европа. В същото време той отбеляза, че е необходимо да продължим доставките на оръжия за Киев, тъй като "нямаме алтернатива", тъй като Украйна би загубила без предоставянето на западни оръжия.

"Ако те загубят, ние също ще загубим... Гордея се, че моята страна беше една от първите, които предоставиха значителна военна помощ на Украйна", подчерта той и добави, че предоставянето на бойни самолети не е табу, но тяхната доставка може бъде твърде бавна.

Освен това Павел смята, че светът е напълно зависим от Русия и самият той ще подкрепи дори най-малкия знак за готовност на Москва да преговаря за прекратяване на конфликта.

"Няма такива инструкции от руска страна“, добави новият чешки лидер, цитиран от "Фокус".

Припомняме, че Чехия осъжда действията на Русия в Украйна и предоставя военна помощ на Киев. Освен това Прага смята за необходимо да засили санкционния натиск върху Москва и да разшири доставките на оръжия за Киев. Самият Петр Павел е генерал от НАТО и по всякакъв начин защитава интересите на Алианса в Европа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Новите ценности
преди 1 година
Да подпомагаш убийства на хора се превърна в повод за гордост и национално геройство. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Антинатовец
преди 1 година
На тоз брадат козел нали се сещате че точно САЩ му купиха изборите за президент. От такива *** на САЩ ЕВропа няма нужда тъй като ни водят уж за независими а всичко ни се нарежда от САЩ. Чехите ще осъзнаят грешката с този и след 4 години ще изберат антинатовец.Защо трябва да губи България щом като и на умрелите им е ясно че фашагите в Киев по никакъв начин няма как да вземат тази война щото Путин е избрал тактиката да ги мори на бавен огън и да им гледа бавната гибел. Сигнализирай за неуместен коментар