6 млн. се редят за социални помощи в Германия, а има огромен глад за работници

Повече от половината от фирмите в страната имат обяви за свободни позиции

01.02.2023 | 11:54 Редактор: Елеонора Танева
6 млн. се редят за социални помощи в Германия, а има огромен глад за работници

Близо 6 милиона души в Германия живеят от социални помощи. Във Вупертал всеки седми жител ползва услугите на местното Бюро по труда.

"80% от тези, които ползват услугите на Бюрото по труда, са без завършено средно образование или без професионална квалификация. Имаме клиенти с наркопроблеми, с големи дългове, с военни травми. Преди да се стигне до посредничество за работа или обучение, се опитваме най-напред да разрешим тези проблеми - и то възможно най-индивидуално", казва директорът на социалната служба Томас Ленц.

Бюрата по труда ангажират безработните най-вече със спомагателни дейности, с които те не са се занимавали дълго време. 

"От тези 5,7 милиона души в Германия, които разчитат на социалните плащания, само една част са безработни - към 1,7 милиона. Останалите са или деца или младежи, които още ходят на училище, или хора, които се грижат за малки деца и не са на разположение на трудовия пазар, или пък са работещи, които получават допълнителни помощи", уточни икономистът Холгер Шефер пред DW.

Над половината от фирмите в Германия не могат да намерят кадри за свободните работни места, става ясно от актуално проучване на Германската индустриална и търговска камара. Прогнозите са възникващата празнота да бъде запълнена най-вече чрез миграция.

Снимка: Bloomberg.com