Откриха радиоактивната капсула, изпаднала при превоз в Австралия

Претърсена е отсечка от 1400 км

01.02.2023 | 10:53 Редактор: Елеонора Танева
Откриха радиоактивната капсула, изпаднала при превоз в Австралия

Австралийските власти откриха изгубената в обширната вътрешност на континента радиоактивна капсула след продължила почти седмица операция по издирване, обхванала отсечка от магистрала с дължина 1400 километра, предаде Ройтерс, като се позова на служител от спешните служби.

Военните извършват проверка на състоянието на капсулата и тя ще бъде транспортирана до обезопасен обект в град Пърт утре, каза на пресконференция министър Стийв Доусън, който отговаря за спешните служби.

"Като се има предвид размера на района за издирване, намирането на този обект беше грандиозно предизвикателство, екипите съвсем буквално откриха иглата в купа сено", изтъкна Доусън.

Радиоактивната капсула е част от уред, използван за измерване на плътността на суровината в желязна руда в мина на компанията "Рио Тинто“ в Гудай-Дари. Служители заявиха, че е малко вероятно районът да е бил замърсен, информира БТА. Сребърната капсула с диаметър 6 мм и дължина 8 мм съдържа цезий-137, който излъчва радиация. Властите препоръчаха на хората да останат поне на пет метра от капсулата, ако се натъкнат на нея, тъй като по-близкия досег до нея може да причини радиационни изгаряния или лъчева болест.

Снимка: Bloomberg.com