Британското разузнаване: Русия няма шанс за пробив в Донецк

Войските на Федерацията опитват да отклонят вниманието от Бахмут

31.01.2023 | 11:20 Редактор: Петя Кръстева
Британското разузнаване:  Русия няма шанс за пробив в Донецк

Британското министерство на отбраната посочи, че е малко вероятно руските сили да успеят да направят голям пробив в Донецк поради липсата на достатъчно войски в района.

Въпреки това, последната актуализирана информация на разузнаването от Обединеното кралство гласи, че има "реалистична възможност" руската армия да продължи да отвоюва територии в сектора от украинците. Според тях Русия ще се опита да настъпи в Донецк, за да отклони украинската армия от град Бахмут, където в момента се водят тежки военни сблъсъци, предаде БНР.

"През последните три дни Русия вероятно е развила своите проучвателни атаки около градовете Павливка и Въгледар в по-групирано нападение. Селищата се намират на 50 км югозападно от град Донецк, а преди това Русия е използвала 155-а морско пехотна бригада в неуспешно нападение срещу същия район през ноември 2022 г. Руските командири вероятно се стремят да разработят нова ос за настъпление към контролираната от Украйна Донецка област и да отклонят украинските сили от силно оспорвания сектор Бахмут. Има реалистична възможност Русия да продължи да печели на местно ниво в сектора. Малко вероятно е обаче Русия да разполага с достатъчно свободни войски в района, за да постигне значим оперативен пробив", се казва в последна разузнавателна сводка на Британското министерство на отбраната.

Снимка: БГНЕС