Хванаха руски шпиони в Словения, прикривали се с бизнес с недвижими имоти

Задържаните са членове на руската военна разузнавателна организация ГРУ

30.01.2023 | 16:33 Редактор: Вяра Димова
Хванаха руски шпиони в Словения, прикривали се с бизнес с недвижими имоти

Словенските власти са задържали двама заподозрени шпиони, за които медиите съобщават, че се предполага, че са работили за Русия, предаде АФП.

Прокуратурата в Любляна потвърди, че през декември са били задържани двама мъже, заподозрени в шпионаж в полза на чужда държава, но не даде повече подробности, тъй като разследването все още е в ход.

"Съдът е разпоредил наказателно разследване, което все още се води срещу двамата заподозрени, които бяха задържани на 5 декември", заяви прокурор Катарина Бергант пред АФП.

Задържаните са членове на руската военна разузнавателна организация ГРУ и са имали фалшиви самоличности, съобщи словенският вестник "Дело".

Двамата са регистрирали бизнес с недвижими имоти и антики в Любляна като прикритие, като единият от тях е имал аржентинско гражданство, допълва изданието, цитирано от БНР.

През април миналата година Словения, която е член на Европейския съюз и НАТО, изгони 33 руснаци, работещи в посолството на страната в Любляна, след инвазията на Москва в Украйна. 

Снимка: Bloomberg.com