Срещу насилието: Разпуснаха спецподразделение на полицията в Мемфис след починалия чернокож

В САЩ за пореден път избухнаха протести

29.01.2023 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Полицейското управление в Мемфис разпусна така наречената специална част "Scorpion", чиито служители са обвинени в убийството на Тайри Никълс. Тъмнокожият мъж беше бит от чернокожи полицаи при брутален арест, вследствие на което е починал.

В САЩ за пореден път избухнаха протести срещу полицейското насилие.

Специалната част "Scorpion" означава "Операция за улични престъпления за възстановяване на мира в нашите квартали". Звеното е към полицейското управление в Мемфис. Състои се от 50 души, а мисията им е да допринасят за намаляването на нивата на престъпността в определени области.

Сега специалното звено е премахнато, след като негови служители са били видени да бият по особено жесток начин Тайър Никълс.

"Докато отвратителните действия на малцина хвърлят облак от безчестие върху титлата "Scorpion", наложително е ние, полицейското управление на Мемфис, да предприемем стъпки в процеса на оздравяване на всички засегнати", се казва в позицията на полицията в Мемфис.

Семейството на починалия Тайър приветства решението в изявление на своите адвокати, като го нарече "както подходящо, така и пропорционално" на трагичната смърт на сина им, а също така и достойно и справедливо решение за всички граждани на Мемфис.

Отделът стартира през октомври 2021 година с акцент върху тежки престъпления, като кражби на автомобили и престъпления, свързани с банди. Петимата полицаи бяха задържани в четвъртък и всеки от тях е изправен пред обвинения в убийство втора степен, утежняващо нападение и длъжностно неправомерно поведение.

Четирима бяха пуснати под гаранция и бяха освободени от ареста. Адвокатите им твърдят, че няма да се признаят за виновни.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС