Турция издаде предупреждение за пътуване в европейските страни

То е свързано с увеличаващите се инциденти, свързани с ксенофобски и расистки нападения

29.01.2023 | 08:18 Редактор: Искра Ангелова
Турция издаде предупреждение за пътуване в европейските страни

Турция издаде предупреждения за пътуване в САЩ и някои европейски страни, позовавайки се на увеличаващите се инциденти, свързани с ксенофобски и расистки нападения, и нарастващата религиозна нетолерантност, съобщава Анадолската агенция.

"Протести се провеждат в целите Съединени щати, след като лице на име Тайър Никълс почина, след като беше подложено на полицейско насилие в Мемфис, щата Тенеси", се посочва в съобщение на турското външно министерство, публикувано снощи.

"От друга страна, в последно време в САЩ се наблюдават вербални и физически нападения срещу чужденци и расистки прояви", се отбелязва още в изявлението.

Министерството призовава турските граждани, живеещи в САЩ или планиращи да пътуват там, да избягват зоните, където са концентрирани демонстрациите.

В отделно съобщение министерството заявява, че има увеличение на антиислямските, ксенофобски и расистки действия в някои европейски страни, както и на пропагандните прояви срещу Турция от страна на групи, свързани с терористични организации.

"Тези развития, които отразяват опасните измерения на религиозната нетолерантност и омразата в Европа, ясно разкриват тревожното ниво, което расистките и дискриминационни движения са достигнали в Европа", подчертава министерството, цитирано от БТА.

То също така призовава гражданите да се обръщат към местните сили за сигурност, като действат спокойно в случай на ксенофобски и расистки тормоз и нападения, както и да следят внимателно местните медии и допълнителните предупреждения и съобщения на местните сили за сигурност, турското външно министерство, турските посолства и генералните консулства на Турция.

В петък няколко западни държави призоваха своите граждани в Турция към бдителност поради риск от нападения след изгарянето на Корана на антитурски демонстрации в Швеция и Дания.