След починалия от побой в САЩ: Недоволство в Мемфис, полицаите го влачели по земята

Служителите били уволнени на 20 януари

28.01.2023 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова

Протести след показването на видеозапис на брутален арест на чернокож мъж в Съединените щати, който след това е починал. Случаят е от Мемфис, щата Тенеси, а кадрите показват как полицаи бият 29-годишния мъж в продължение на три минути, докато през цялото време го ругаят, а той крещи за майка си.

29-годишният Тайър Никълс бил спрян за пътна проверка в Мемфис, щата Тенеси, на 7 януари по подозрения в безразсъдно шофиране, които после не се доказват. Последвало спречкване, като полицаите използвали срещу мъжа сълзотворен газ и електрошоков пистолет. Той опитал да избяга, но бил хванат от петимата служители на реда, които го пребили.

Вижда се, че двама полицаи държат Никълс, докато други се редуват да го ритат и удрят с палка. Влачат го по земята и го подпират на полицейска кола. Минават повече от 20 минути, докато дойде линейка. 

Три дни по-късно той умира в болница. Всички участващи полицаи също са чернокожи. Служителите били уволнени на 20 януари, а в четвъртък им бяха повдигнати обвинения в убийство от втора степен.

Преди да публикува видеоклиповете, от полицията обявиха, че действията на полицаите са недопустими и нечовешки.

"Очаквам да почувствате това, което се чувства семейство Никълс. Очаквам да почувствате възмущение от незачитането на основните човешки права", каза началникът на полицията в Мемфис Серелин Дейвис.

Според майката на мъжа побоят е станал едва на 73 метра от дома му.

"Какво стана с хуманността? Хората не знаят какво направиха тези петима полицаи със семейството ни. И те наистина не знаят какво са направили със собствените си семейства. Те изложиха собствените си семейства на опасност. Те донесоха срам на собствените си семейства. Те донесоха срам на черната общност", категорична бе майката на Тайър Никълс.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
като тук
преди 1 година