Из Пакистан тръгват розови автобуси, ще возят само жени заради зачестилия тормоз

Хиляди жени са принуждавани от родителите си да прекъснат своето обучение заради липсата на транспорт

28.01.2023 | 10:43 Редактор: Петя Кръстева
Из Пакистан тръгват розови автобуси, ще возят само жени заради зачестилия тормоз

В най-големия пакистански град от следващата седмица ще бъдат пуснати автобуси само за жени, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти. Това е стъпка, приветствана от активистите, които се борят срещу тормоза над жени в патриархалното общество, отбелязва агенцията. 

"От 1 февруари най-малко 10 автобуса в розов цвят ще започнат да се движат из Карачи. Те ще превозват работещи жени, ученички и студентки", каза говорител на регионалното правителство на провинция Синд. Инициативата има за цел да предотврати случаите на тормоз над жени в обществения транспорт, които са се увеличили в последно време. Проектът е първият по рода си в Пакистан.

Карачи е най-оживеният и многолюден град в Пакистан, населението му надхвърля 20 милиона души. Престъпленията срещу жени там са често срещано явление, посочва ДПА. 

Новите автобуси ще бъдат обслужвани само от жени - с изключение на шофьорите, които ще бъдат мъже. Правителството на провинция Синд планира да увеличи броя на автобусите и след време те да се движат в целия град, предаде БТА.

"Това ще допринесе много за правата на жените в Пакистан", заяви актрисата и правозащитникът Ифат Омар. "Това определено е насърчаваща стъпка и ще помогне на жените да се чувстват в безопасност, докато пътуват до работа и учебните си заведения", каза студентката Асифа Хан, която от години пътува ежедневно из Карачи. Тя добави, че хиляди млади жени са принуждавани от консервативните си родители да прекъснат своето обучение и да напуснат работа само защото няма подходящ транспорт.

Снимка: БГНЕС